Yazılım Durağı olarak eğitim içeriklerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda “Laravel Nedir?”, “Laravel 8 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?”, “Laravel 8 Kurulumu Nasıl Yapılır?” gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

Laravel Nedir?
Laravel, web uygulamaları geliştirmek için kullanılan bir PHP framework’tür. Birçok gelişmiş özelliği kendi bünyesi ile gelen Laravel, PHP ve OOP’nin pek çok faydalı özelliğine sahiptir. Aktif olarak geniş bir kitle tarafından kullanılmaktadır. Bu özellikleriyle de kullanıcılar tarafından “Web Sanatçılarının PHP Framework’ü” sloganı ile anılmaktadır.
Laravel MVC yapısına sahip açık kaynak kodlu bir PHP Framework’üdür. Laravel’de çalışmaya başlamak için orta seviye PHP bilgisine sahip olmak yeterlidir.
Laravel 8 Sistem Gereksinimleri
- PHP >= 7.3
- BCMath PHP Extension
- Ctype PHP Extension
- Fileinfo PHP Extension
- JSON PHP Extension
- Mbstring PHP Extension
- OpenSSL PHP Extension
- PDO PHP Extension
- Tokenizer PHP Extension
- XML PHP Extension
PHP’yi bilgisayarımıza kurmak için daha önce anlattığımız WampServer Kurulumu başlıklı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Ayrıca Laravel 8 ile tam uyumlu bir şekilde çalışan ve tüm gereksinimleri karşılayan “Laravel Homestead” hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Biz bu yazımızda Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar için kurulum gerçekleştiriyoruz ve tercihimizi de WampServer’dan yana kullandık. Başka bir yazımızda “Laravel Homestead” windows cihazlarda nasıl çalıştırılır buna detaylıca değineceğiz.
WampServer kurulumunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra kuruluma geçebiliriz.
Laravel 8 Kurulumu
Laravel, bağımlılıklarını yönetmek için Composer’ı kullanır. Bu nedenle, Laravel’i kullanmadan önce, bilgisayarınızda Composer’ın kurulu olduğundan emin olun.
Bilgisayarınızda Composer kurulu değilse daha önce yazmış olduğumuz “Composer Kurulumu” başlıklı yazımıza giderek Composer kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
Composer kurulumunu gerçekleştirdikten sonra terminal ile laravel projesini oluşturmak istediğimiz dizine gidiyoruz.

Ben E diskimin içinde bulunan Laravel klasörünü tercih ettim. Siz istediğiniz dizin içerisine proje kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
Terminal ekranından dizin içerisine girdikten sonra;
composer create-project --prefer-dist laravel/laravel projeismi
komutu ile istediğiniz isimde yeni bir laravel projesi oluşturabilirsiniz. Komutta projeismi yazan kısıma vermek istediğiniz herhangi bir isim yazabilirsiniz.



Yukarıdaki resimler gibi bir kurulum işleminin ardından şimdilik projemizi çalıştırmak için her şey hazır. Proje ismimizi verdiğimiz klasörün içerisine giriyoruz.
cd projeismi

Proje klasörümüze girdikten sonra aşağıdaki kodu çalıştırarak projemizi canlı bir hale getirebiliriz.
php artisan serve

Terminal ekranında da gösterdiği gibi: http://127.0.0.1:8000 adresinden projenin çalışır halini görebilirsiniz.

Laravel 8 dersleri ilerleyen yazılarımızda devam edecektir.
Yazılım Durağı